Ajankohtaista

31 elokuun, 2023

Ilmanvaihtokoneen vaihdolla energian säästöä

Samoin kuin tuhannet suomalaiskodit, myös oululaiset Antti Nenonen ja Hanna Virpiranta alkoivat vuonna 2022 pohtia, miten vastata paremmin nouseviin sähköhintoihin. Pariskunta asuu vuonna 1998 valmistuneessa paritalossa Oulun Toukolassa, ja neliöitä on 81.
 – Meillä on sähkölämmitys, joten aloimme miettiä, kuinka korkealle sähkön hinta voisi vielä nousta, Nenonen toteaa.
Aiempaa ilmanvaihtokonetta ei ollut vaan ainoastaan poistoilmanvaihto ILMO-talotuulettimella. Nykyaikainen lämmöntalteenotto puuttui siis kokonaan.
Viime syksynä pariskunta päätti tarttua tilaisuuteen kohentaa omakotitalonsa energiatehokkuutta vaihtamalla talotuulettimen uuteen Swegon CASA W3 -ilmanvaihtokoneeseen. Asennuksen hoitanut Swegonin Ilmateknikko-yritys LVI-Pitkälä saa pariskunnalta lämpimät kiitokset.

Energiansäästöä lämmöntalteenotolla

Vanhoissa talotuulettimissa ei ole minkäänlaista lämmöntalteenottoa, joten talvikaudella kallisarvoisen lämpö karkaa poistoilman mukana ulos. Samalla sisälle virtaa kylmää korvausilmaa, joka sähkölämmitteisessä talossa lämmitetään kalliisti sähköllä.
Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet ovat varustettu tehokkaalla lämmöntalteenotolla, joka palauttaa lämmön takaisin asuntoon. Jos asunnon poistoilmavirta on esimerkiksi 35 l/s, katoaa sen mukana noin 5 000 kWh lämpöenergiaa vuodessa. Lämmöntalteenoton avulla tästä saadaan noin 4 000 kWh talteen.
Ilmanvaihdon määrä vaikuttaa suoraan energiankulutukseen. Vanhat laitteet saattavat vaihtaa nykytottumuksia vähemmän ilmaa ja siksi saneerauksen yhteydessä ilmanvaihtoa usein lisätään. Lämmöntalteenoton ansiosta kokonaisenergiankulutus pienenee siitä huolimatta.
Nenosen ja Virpirannan asunnossa säästöä kertyi ensimmäisen puolen vuoden aikana noin 2 400 kilowattituntia edellisvuoteen verrattuna.
– Laskennassa on huomioitu vertailtavien aikajaksojen keskimääräiset ulkolämpötilat, joten kulutuslukemat ovat keskenään vertailukelpoisia, Nenonen sanoo.

Parempi sisäilma

Energiansäästön lisäksi uusi ilmanvaihto tekee sisäilmasta parempaa. Sisään tuleva ilma on ensinnäkin puhtaampaa, sillä se tulee sisään hienojakoisten suodattimien läpi. Sekä tulo- että poistoilma on ohjattu puhaltimilla, joten ilmanvaihto ei enää aiheuta vetoa eikä alipainetta, vaan jakautuu tasaisesti ympäri asuntoa. Automatiikan ansiosta ilmavaihtoa ei tarvitse edes ohjata itse, sillä laite tarkkailee ilmanlaatua ja osaa säätyä automaattisesti tarpeen mukaan. Ennen saneerausta piti muistaa napsauttaa talotuuletinta isommalle teholle esimerkiksi suihkun ajaksi.
– Nyt tehostus hoituu automaattisesti, Nenonen kertoo

Asiantunteva asennus tärkeää

Ilmanvaihtojärjestelmä on pitkän aikavälin investointi, jonka on tarkoitus tuottaa terveellinen ja energiatehokas sisäilmasto vuosikymmeniksi eteenpäin. Siksi on tärkeää, että sen suunnittelee ja asentaa osaava ilmanvaihdon ammattilainen.
Nenonen ja Virpiranta ottivat yhteyttä paikallisiin LVI-ammattilaisiin, ja vertailun jälkeen he päättivät tehdä sopimuksen Swegonin Ilmateknikon, LVI-Pitkälän kanssa. Sieltä mukaan tuli työnjohtaja Sampo Saarinen.
Vanhoissa poistoilmanvaihtojärjestelmissä kuten talotuulettimissa on jo valmiina poistokanavisto. Se voidaan usein hyödyntää myös uuden ilmanvaihdon kanssa, mikä nopeuttaa ja helpottaa asennusta. Itse ilmanvaihtokoneet voidaan asentaa vaikkapa keittiöön suoraan vanhan talotuulettimen tilalle.

Talotuuletin_illustration
LTO_illustration

Tällä kertaa koneelle oli kuitenkin uusi paikka kodinhoitohuoneessa, jonne uusi Swegon CASA W3 xs asennettiin. Samalla yläpohjaan asennettiin uusi tulo- ja raitisilmakanavisto. Tälläkin kertaa vanha poistoilmakanavisto pystyttiin suurimmaksi osaksi hyödyntämään.
Lopputuloksena sisäilman laatu parani selvästi, ja investointi on auttanut säästämään selvää rahaa.
– Kaikki sujui suunnitellusti ja kustannusarviossa pysyttiin. Jatkakaa samaan malliin, LVI-Pitkälä, Antti Nenonen kiteyttää naurahtaen.

Hän suosittelee vastaavaa saneerausta etenkin samanlaisiin sähkölämmitteisiin 1980-90-lukujen koteihin. Niissä rakenteet ovat riittävän tiiviit, eikä koneelliseen ilmanvaihtoon siirtyminen tule kokonaisuudessaan liian kalliiksi.
Lue alkuperäinen artikkeli osoitteesta: https://blog.swegon.com/fi/kuluttaja/talotuulettimen-tilalle-satojen-eurojen-energiansaasto

Ilmanvaihtosaneeraukset ja iv-kojeen vaihdot avaimet käteen palveluna

Oulu, Rovaniemi ja Pirkanmaa

Yhteystietoja

Ota yhteyttä, autan mielelläni!

Hannes Ervasti

Toimitusjohtaja,
Tarjouspyynnöt,
LVI-huolto ja korjaus

0400 933 000

Rovaniemi

0400 933 000
rovaniemi@lvipitkala.fi

Perttu Jokitalo

Omakotitalojen saneeraukset

040 1976 100

Oulu

040 592 8000
oulu@lvipitkala.fi

Mikko Vainikka

Toimitusjohtaja

040 163 5330

Pirkanmaa

040 502 9000
pirkanmaa@lvipitkala.fi

Lue lisää https://lvipitkala.fi/palvelut/ilmanvaihtokoneen-vaihto-ja-ilmanvaihtosaneeraus/