Ajankohtaista
3 toukokuun, 2022
LVI-huolto ja -korjaustyöt kuluttajalle
LVI-järjestelmien huolto ja korjaus omakotitalossa: Vastauksia yleisiin kysymyksiin
Omakotitalon LVI-järjestelmien kunnossapito on olennainen osa kodin viihtyvyyttä ja
turvallisuutta. Tässä artikkelissa vastataan yleisimpiin kysymyksiin LVI-järjestelmien
huollosta ja korjauksesta.
Kuinka usein tulisi suorittaa LVI-järjestelmien huolto omakotitalossa?
LVI-järjestelmän huoltoväli vaihtelee hieman riippuen järjestelmän iästä ja käytöstä. Yleisesti suositellaan, että Lvi-laitteet tarkistettaisiin vähintään kerran vuodessa. Tämä varmistaa, että järjestelmä toimii tehokkaasti ja vähentää odottamattomien vikojen riskiä.
Mitä ovat yleisimpiä merkkejä siitä, että LVI-järjestelmäni tarvitsee korjausta?
Yleisimpiä merkkejä LVI-järjestelmän tarvitsemasta korjauksesta ovat epätavalliset äänet, kuten kolina tai vinkuminen, epämiellyttävät hajut, huonontunut ilmanlaatu, kuten pölyisyys tai tunkkaisuus, lämpötilan epätasaisuus eri huoneissa, sekä näkyvät vuodot tai kosteusvauriot.
Mikä on paras tapa ylläpitää ilmanvaihtojärjestelmän tehokkuutta?
Ilmanvaihtojärjestelmän tehokkuuden ylläpitämiseksi on tärkeää vaihtaa ilmanvaihtokanavien suodattimet säännöllisesti, puhdistaa ilmanvaihtoventtiilit ja -ritilät, sekä varmistaa, että ilmanvaihtokanavat ovat vapaita esteistä ja pölystä. Myös raitisilmaventtiili on syytä tarkastaa säännöllisesti, monesti näissä on hyönteisverkko mikä kannattaa poistaa sen herkän tukkeutumisen vuoksi.
Mitkä ovat tavallisimmat syyt putkivuotoihin ja miten niitä voi ennaltaehkäistä?
Tavallisimpia syitä putkivuotoihin ovat vanhentuneet tai kuluneet putket, liitosten löystyminen, jäätyminen sekä korroosio. Ennaltaehkäisyyn kuuluu säännöllinen putkien kunnon tarkastaminen, eristys kylmissä tiloissa, ja vedenpaineen säätäminen oikealle tasolle. Paine-erosäätimellä voi säätää käyttöveden paineen sopivaksi 3-5bar. Lämpöpuolella sopiva paine on 1-1.5 bar tavanomaisessa omakotitalossa. Lue lisää: https://lvipitkala.fi/mika-on-sopiva-lammitysverkon-paine/
Kuinka kauan kestää tyypillinen LVI-korjausprojekti omakotitalossa?
Tyypillisen LVI-korjausprojektin kesto riippuu korjauksen laajuudesta. Pienemmät korjaukset, kuten venttiilien vaihto, voivat kestää tunnista kahteen, kun taas suuremmat projektit, kuten putkistojen uusiminen, voivat kestää useita päiviä.
Milloin on aika harkita ilmanvaihtojärjestelmän uusimista?
Ilmanvaihtojärjestelmän uusimista kannattaa harkita, jos nykyinen järjestelmä on vanha, tehottomaksi osoittautunut tai jos siinä ilmenee toistuvia ongelmia, joita ei ole mahdollista korjata. Jos ilmanlaatu tuntuu huonolta, kannattaa ilmanlaatu tarkastaa.
Mitä teen, jos huomaan epämiellyttäviä hajuja kylpyhuoneessa tai keittiössä?
Epämiellyttävät hajut kylpyhuoneessa tai keittiössä voivat viitata viemäri- tai ilmanvaihtojärjestelmän ongelmiin. Tässä tapauksessa on suositeltavaa kutsua ammattilainen arvioimaan tilanne ja tekemään tarvittavat korjaukset.
Mikä on suositeltava huonelämpötila?
Suositeltava huonelämpötilaa vaihtelee henkilökohtaisien mieltymysten mukaan, mutta yleensä sopiva lämpötila on 18–22 celsiusastetta. Mitä alhaisempi lämpötila sitä alhaisempi energialasku. Alle 15 asteen ei ole suositeltavaa pitää lämpötilaa, jotta rakenteet säilyvät hyvänä. Huonelämpötila mitataan reilu metrin korkeudesta keskeltä huonetta.
Kuinka usein tulisi vaihtaa ilmanvaihtokanavien suodattimet?
Ilmanvaihtokanavien suodattimet tulisi vaihtaa säännöllisesti, yleensä noin 3–6 kuukauden välein riippuen suodattimen tyypistä ja ilmanlaadusta.
Lue lisää:https://lvipitkala.fi/palvelut/lvi-huolto-ja-korjaustyot/
Yhteystietoja
Ota yhteyttä, autan mielelläni!
LVI-PITKÄLÄ Pirkanmaa
040 502 9000, Pirkanmaa@lvipitkala.fi
Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi
LVI-PITKÄLÄ Rovaniemi
0400 933 000, Rovaniemi@lvipitkala.fi
Ranua, Posio, Kemijärvi, Tervola, Simo, Pello, Kittilä, Rovaniemi, Sodankylä, Rovaniemen maalaiskunta, Savukoski, Pelkosenniemi, Kolari, Muonio, Enontekiö
LVI-PITKÄLÄ Oulu
040 592 8000, Oulu@lvipitkala.fi
Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä, Utajärvi, Pudasjärvi, Siikalatva, Paltamo, Puolanka, Vaala, Taivalkoski, Ylikiiminki, Kiiminki, Oulunsalo, Tupos, Haukipudas
LVI-PITKÄLÄ Helsinki
0400 369 200, Helsinki@lvipitkala.fi
Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Sipoo, Nurmijärvi, Vihti, Tuusula, Kerava, Järvenpää, Hyvinkää, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo, Lohja, Karkkila, Siuntio, Inkoo, Hanko, Raasepori, Pukkila, Askola, Myrskylä, Perniö, Karjalohja