Ajankohtaista

2 toukokuun, 2022

Ilmanvaihtokoneen vaihto ja ilmanvaihtosaneeraus kuluttajalle

Milloin harkita ilmanvaihtokoneen vaihtoa tai ilmanvaihtosaneerausta?

Ilmanvaihtokoneen rooli on merkittävä kodin ilman laadun ja mukavuuden kannalta. Ilmanvaihtokoneen tehtävä on pitää myös alipaineisuus talossa oikeana ja tätä kautta pitää huoli, että talon rakenne toimii. Kun nykyinen järjestelmä alkaa näyttää merkkejä vanhentumisestaan tai muuten havaitaan tarvetta ilmanlaadun ja energiatehokkuuden parantamiseksi, on aika harkita ilmanvaihtokoneen vaihtoa tai saneerausta. Tässä artikkelissa käsitellään yleisimpiä kysymyksiä ja näkökulmia aiheeseen liittyen.

Kuinka usein ilmanvaihtokone tulisi vaihtaa ja mitkä ovat merkit siitä, että nykyinen laite on vaihdon tarpeessa?

Ilmanvaihtokoneen vaihtotarve vaihtelee, mutta usein suositellaan uusimista noin 15–20 vuoden käytön jälkeen. Merkkejä vanhentumisesta voivat olla epätavalliset äänet, huono ilmanlaatu, huollon ja korjauksen tarpeen lisääntyminen sekä energiankulutuksen nousu. Nykyisillä ilmanvaihtokojeilla saadaan jopa 70-80% lämmöntalteenotolla talteen. Vanhemmissa kojeissa kennon talteenotto on 30-60%.

Mitkä ovat ilmanvaihtokoneen vaihdon tai ilmanvaihtosaneerauksen mahdolliset hyödyt?

Uusi ilmanvaihtokone tai -saneeraus voi parantaa merkittävästi sisäilman laatua poistamalla tehokkaammin epäpuhtauksia ja kosteutta. Lisäksi se voi pienentää energiankulutusta ja säästää kustannuksia. Myös huollontarve vähenee.

Mitkä ovat erilaiset vaihtoehdot uuden ilmanvaihtokoneen valitsemiseksi ja miten valita sopiva malli ja teho kotini tarpeisiin?

Vaihtoehtojahan on useita. Koneen valinta lähtee yleensä liikkeelle tehon määrittämisestä. Teho määritellään vastaamaan nykyistä kojetta. Toki tarkastetaan myös ilmamäärä, että se olisi määräysten mukainen. Ohjeiden mukaan ilman tulisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Talon kuutiot jaettuna kahdella saadaan tulos minkä verran kuutioita ilmaa tulisi vaihtua tunnissa.

Toinen merkittävä asia on koneen mahtuminen nykyiseen tilaan. Eli millaiset on nykyiset koneen mitat ja onko tilaa olla isompi uusi kone?

Kolmas asia on nykyisen koneen kanavalähdöt. Eli onko tuloilmakanava oikealla kohdalla? Entä raitisilma tai jäteilmakanava. Tähän ongelmaan on kehitetty koneita, joissa kanavalähdöt ovat muuttuvia sen mukaan minkä tilalle kone tulee. Esimerkiksi Vallox 125 MV koje sopii monen vanhan koneen tilalle. Muun muassa Muh ilmava tai muh 100 tilalle.

Moneen vanhan iv-koneen tilalle on tehty adabteri, jolloin vaihtotyö on helpompaa. Adabtereita on ainakin Swegonilla, Valloxilla ja Parmairilla. Swegonin adabterit sopivat Ilto koneiden tilalle ja Parmairin adabterit ainakin Sunair- koneiden tilalle.

Neljäs asia on koneen ominaisuudet mm. kosteudenpoisto, lämmöntalteenottokyky, automatiikka, takkatoiminto ja kennonohitus tai kesäyön viilennys.

On suositeltavaa konsultoida ammattilaista sopivan koneen valinnassa.

Kuinka kauan ilmanvaihtokoneen vaihto tai ilmanvaihtosaneeraus yleensä kestää, ja kuinka paljon se maksaa?

Työn kesto ja kustannukset vaihtelevat riippuen järjestelmän koosta, nykyisestä tilanteesta ja valitusta vaihtoehdosta. Tyypillisesti vaihto tai saneeraus kestää päivästä muutamaan. Kojeen vaihto maksaa yleensä 4-6000 euroa.

Mitä työvaiheita ilmanvaihtokoneen vaihto tai ilmanvaihtosaneeraus sisältää ja mitä minun tarvitsee tietää ennen työn aloittamista?

Työvaiheisiin kuuluu vanhan ilmanvaihtokojeen irrotus ja kierrätys, uuden asennus, kanavien puhdistus sekä ilmamäärien mittaus ja säätö.

Mitkä ovat yleisimmät ongelmat, joita vanhat ilmanvaihtokoneet saattavat aiheuttaa, ja miten ne voidaan korjata tai estää uuden laitteen asennuksen yhteydessä?

Yleisimmät ongelmat voivat olla huono ilmanlaatu, melu, huono ilmanvaihdon tehokkuus ja energiankulutus. Laakerit saattavat ääntää. Näihin voisi olla avuksi moderni ja tehokas ilmanvaihtokone. Säännöllisellä huollolla voidaan pidentää kojeiden käyttöikää.

Tarvitsenko luvan tai lupakäytäntöjä ilmanvaihtokoneen vaihtoon tai ilmanvaihtosaneeraukseen?

Ilmanvaihtokoneen vaihto tai saneeraus saattaa vaatia toimenpideluvan. Yleensä kojeen vaihto ei vaadi, mutta laajempi ilmanvaihtosaneeraus vaatii.

Kuinka huolehtia uudesta ilmanvaihtokoneesta parhaiten ja miten varmistaa järjestelmän pitkäikäisyys ja toimivuus?

Uuden ilmanvaihtokoneen tai saneerauksen jälkeen on tärkeää noudattaa valmistajan suosituksia ja suorittaa säännöllinen huolto, kuten vanhassakin kojeessa. Tähän kuuluu suodattimien vaihto vähintään puolen vuoden välein ja kanavien puhdistus sekä ilmamäärien mittaus noin viiden vuoden välein. Myös kondessivesiputki kannattaa testata suodattimen vaihdon yhteydessä.

Lue lisää:https://lvipitkala.fi/palvelut/ilmanvaihtokoneen-vaihto-ja-ilmanvaihtosaneeraus/

Yhteystietoja

Ota yhteyttä, autan mielelläni!

LVI-PITKÄLÄ Pirkanmaa

040 502 9000, Pirkanmaa@lvipitkala.fi

Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

LVI-PITKÄLÄ Rovaniemi

0400 933 000, Rovaniemi@lvipitkala.fi

Ranua, Posio, Kemijärvi, Tervola, Simo, Pello, Kittilä, Rovaniemi, Sodankylä, Rovaniemen maalaiskunta, Savukoski, Pelkosenniemi, Kolari, Muonio, Enontekiö

LVI-PITKÄLÄ Oulu

040 592 8000, Oulu@lvipitkala.fi

Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä, Utajärvi, Pudasjärvi, Siikalatva, Paltamo, Puolanka, Vaala, Taivalkoski, Ylikiiminki, Kiiminki, Oulunsalo, Tupos, Haukipudas

LVI-PITKÄLÄ Helsinki

0400 369 200, Helsinki@lvipitkala.fi

Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Sipoo, Nurmijärvi, Vihti, Tuusula, Kerava, Järvenpää, Hyvinkää, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo, Lohja, Karkkila, Siuntio, Inkoo, Hanko, Raasepori, Pukkila, Askola, Myrskylä, Perniö, Karjalohja