Ajankohtaista

2 toukokuun, 2022

Ilmalämpöpumput asennettuna kuluttajalle

Ilmalämpöpumpun toimintaperiaate ja käyttö kotitaloudessa

Ilmalämpöpumppu on energiatehokas lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä. Ilmalämpöpumpulla voit viilentää kesällä ja lämmittää talvella. Tässä artikkelissa käsitellään ilmalämpöpumpun toimintaperiaatetta, sen hyötyjä sekä asennukseen ja ylläpitoon liittyviä näkökohtia.

Mikä on ilmalämpöpumpun toimintaperiaate ja miten se eroaa perinteisistä lämmitysjärjestelmistä?

Ilmalämpöpumppu hyödyntää ulkoilman lämpöenergiaa lämmittääkseen tai viilentääkseen sisäilmaa. Se toimii periaatteessa käänteisen jääkaapin tavoin: se poistaa lämpöä ulkoilmasta ja siirtää sen sisätiloihin lämmitystä varten tai päinvastoin, viilennykseen. Tämä eroaa perinteisistä lämmitysjärjestelmistä, kuten sähkölämmityksestä tai öljylämmityksestä, jotka tuottavat lämpöä itse energialähteestään. Kompressoritekniikka auttaa säästämään energiaa.

Kuinka paljon ilmalämpöpumppu voi säästää energiaa ja rahaa kotitaloudessani?

Ilmalämpöpumppu voi merkittävästi vähentää lämmityskustannuksia kotitaloudessa. Energiansäästö riippuu useista tekijöistä, kuten ilmalämpöpumpun tehokkuudesta, kotitalouden koosta ja sijainnista sekä lämmitysjärjestelmästä. Ilmalämpöpumppu voi säästää 20–50 % lämmityskustannuksista. Viilennyksen saa vielä lisäksi kaupanpäälle ja sen käyttäminenkin on edullista.

Mikä on sopiva ilmalämpöpumppu kotiini?

Ilmalämpöpumpun sopiva koko ja teho riippuvat rakennuksen lämmitettävästä alasta. Monesti pumpulla ei pääse lämmittämään koko taloa vaan tiettyä osaa talosta. Tämä kannattaa huomioida laitetta valitessa.
Yleisesti merkinnällä 25 olevat laitteet sopivat alle 100m2 tilaan ja 35 merkinnällä olevat ilmalämpöpumput sopivat sitä isompiin taloihin n. 150m2 asti.
Autamme mielellään sopivan pumpun valinnassa.

Miten varmistan, että ilmalämpöpumppu asennetaan oikein?

Ilmalämpöpumpun oikea asennus voi vaikuttaa laitteen toimintaan. Ilmalämpöpumpun asennuksessa kriittisiä paikkoja ovat mm. kondessiputken kaato ja kannakointi, läpiviennin teko ja tiivistys höyrynsulkuun sekä ulkoyksikön kiinnitys. Ulkoyksikölle suosittelemme sokkeli tai maatelinettä tärinän ja äänen estämiseksi. On tärkeää valita kokenut ja pätevä asentaja, jolla on kylmälaiteasennusluvat.

Mitä huoltoa ja ylläpitoa ilmalämpöpumppu vaatii säännöllisesti?

Ilmalämpöpumpun säännöllinen huolto ja ylläpito ovat tärkeitä sen tehokkaalle ja pitkäaikaiselle toiminnalle. Tähän kuuluu suodattimien puhdistus kuukauden- kahden kuukauden välein. Kondessivesiputki on myös syytä testata säännöllisesti. Muutaman vuoden välein on syytä tehdä tarkempi puhdistus ammattilaisen toimesta. Tällöin tarkastetaan lisäksi imu- ja puhallinlämpötilat, puhdistetaan sisäyksikön kenno sekä tarvittaessa puhallinrumpu. Lisäksi tarkastetaan laite vuotojen varalta.  

Onko ilmalämpöpumppu sopiva vaihtoehto myös viilennykseen kesäaikaan?

Kyllä, ilmalämpöpumppu toimii myös erinomaisesti viilennysjärjestelmänä kesäaikaan. Se poistaa lämpöä sisäilmasta ja siirtää sen ulkoilmaan, jolloin sisätilat viilenevät. Kompressoritekniikka viilentää tehokkaasti ja kustannustehokkaasti.

Mitkä ovat yleisimmät ongelmat, joita ilmalämpöpumpuissa ilmenee, ja miten ne voidaan korjata?

Yleisimpiä ongelmia ilmalämpöpumpuissa ovat suodattimien tai laitteen likaantuminen, kondenssivesiputken tukkeutuminen, puhaltimen laakerien rikkoutuminen, jäätymisongelmat, kompressorin vikaantuminen ja ilmavuodot. Säännöllisellä huollolla saataisiin laitteistolle varmempaa toimintaa.

Kuinka kauan kestää ilmalämpöpumpun asennuksessa?

Ilmalämpöpumpun asennusprojektin kesto vaihtelee riippuen useista tekijöistä, kuten asennuksen monimutkaisuudesta. Yleensä asennuksessa kestää 4-8tuntia.

Lue lisää:https://lvipitkala.fi/palvelut/ilmalampopumppu/

Yhteystietoja

Ota yhteyttä, autan mielelläni!

LVI-PITKÄLÄ Pirkanmaa

040 502 9000, Pirkanmaa@lvipitkala.fi

Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

LVI-PITKÄLÄ Rovaniemi

0400 933 000, Rovaniemi@lvipitkala.fi

Ranua, Posio, Kemijärvi, Tervola, Simo, Pello, Kittilä, Rovaniemi, Sodankylä, Rovaniemen maalaiskunta, Savukoski, Pelkosenniemi, Kolari, Muonio, Enontekiö

LVI-PITKÄLÄ Oulu

040 592 8000, Oulu@lvipitkala.fi

Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä, Utajärvi, Pudasjärvi, Siikalatva, Paltamo, Puolanka, Vaala, Taivalkoski, Ylikiiminki, Kiiminki, Oulunsalo, Tupos, Haukipudas

LVI-PITKÄLÄ Helsinki

0400 369 200, Helsinki@lvipitkala.fi

Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Sipoo, Nurmijärvi, Vihti, Tuusula, Kerava, Järvenpää, Hyvinkää, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo, Lohja, Karkkila, Siuntio, Inkoo, Hanko, Raasepori, Pukkila, Askola, Myrskylä, Perniö, Karjalohja